Accés directe als continguts

Ajuntament d'Aiguafreda

Data i hora oficials:12:50 | 13/10/2024

Fira a la Plaça
Portada > Turisme > Turisme de natura

Turisme de natura

Situat entre el Montseny (Parc Natural) i els Cingles de Bertí (PEIN), el terme d’Aiguafreda és un referent de primer ordre en el món excursionista i esportiu català. Des dels primers anys d’existència del Centre Excursionista de Catalunya (s. XIX) Aiguafreda ja surt citada com a punt de partida de moltes excursions i descobertes del país que van dur a terme aquells pioners. Actualment, moltíssims senders i camins permeten al caminant gaudir d’un entorn de grans contrastos a poca distància de Barcelona: Aiguafreda és cruïlla de Senders de Gran Recorregut: GR-2 i GR-5, pas destacat en la clàssica Matagalls-Montserrat, punt d’inici de la Travessa del Montseny, amb final a Gualba, nucli de referència en la Cursa de muntanya de la Vall del Congost, etcètera.

Des d’Aiguafreda es pot descobrir l’espectacular i encara verge Vall d’Avencó, es poden assolir els 1318 m de l’alterosa punta del Sui a l’altiplà de la Calma; també és punt de partida per a arribar fins indrets mítics de l’excursionisme català com el turó de Tagamanent (1056 m), l’excel·lent mirador de la Trona, o el Puigfred (947 m), cim culminant dels Cingles de Bertí.

En darrer terme, l’excepcional enclavament que ocupa Aiguafreda, s’exemplifica amb el fet que es troba a un quart d’hora de capitals comarcals, a mitja hora de Barcelona i de la platja, i a poc més d’una hora d’estacions d’esquí del Pirineu.

.
.

Parc de Ramon Margalef

És un espai de 1000 m2 que es trobava sense ús fins l'any 2023. La seva recuperació ha permès disposar d'un espai de passeig i lleure, amb bancs i arbres, i que dóna servei com a espai de descans a la gent gran de la residència propera.L’espai és un indret sostenible amb bancs i plafons íntegrament de fusta, arbres del gènere acer, especialment blades, arbre caducifoli propi de la baga d’Aiguafreda de Dalt, i s’ha sembrat de prat natural a fi que segueixi el ritme de les estacions de l’any, verd a la primavera, groc a l’estiu.

El Parc es dedica al científic Ramon Margalef (1919-2004), pare de l’ecologia moderna i resident durant molts anys al mateix veïnat. El parc es troba al costat de la Riera de Martinet, espai natural on va dur a terme estudis i observacions anotades en un gran nombre de llibretes personals, que cobreixen des de la dècada de 1950 fins a l’agost del 2000 i on hi trobem referències abundants als insectes, la seva afició d'adolescent, però també passatges inspirats en el pas regular de les estacions de l’any.

Al Parc també es troben les tres escultures "Fros, Silanis, Tirsi". Són una donació d’Albert Cruells (Aiguafreda, 1947), reconegut artista plàstic amb obra a diferents llocs del món: Holanda, Japó, Xina, Anglaterra, Dubai, Mèxic... i també a casa nostra en poblacions costaneres com Cambrils, Cadaqués o Tamariu. Les tres figures formen part de la col•lecció “Tòtems, fites, mites i rituals” i són de basalt amb incrustacions de ferro. Pel seu origen volcànic i pels colors canviants segons el temps, aquests materials simbolitzen l’efervescència de la cultura mediterrània. Alhora, creen una sinergia entre un espai públic de la població de l’artista amb la trajectòria i camp d’investigació de la figura de Ramon Margalef, a qui va dedicat el parc on es troben. Una de les figures té elements incrustats com petxines.

Valls d’Avencó i Martinet

Són dues valls laterals del Montseny de ponent, solcades per les rieres que donen nom a les valls, les quals són entrades naturals tradicionals al cor del massís. D’altra banda, els valors ecològics de les dues valls, des del bosc de ribera fins als estatges més alts dels vessants de solana i obaga, les converteixen en espais naturals de gran interès. D’altra banda, el contrast entre la vall d’Avencó, un espai hábitat des d’antic, i la vall de Martinet, més recóndita, fa que ambdós espais mereixin una visita.

La Vall de Martinet al nord i la vall d’Avencó al Sud emmarquen el nucli urbà d’Aiguafreda, el qual esdevé, així, un punt de partida ideal per conèixer les dues valls i, en general, el massís del Montseny.

Circuit Permanent d’Orientació d'Aiguafreda de Dalt

Creat l’any 2013 a iniciativa de l’Ajuntament d’Aiguafreda, és un circuit permanent per a la pràctica de l’orientació esportiva. Constituït per una quinzena de fites fixes –que s’amplien amb altres mòbils quan es fa una cursa o competició- és un circuit ideal tant per entrenament d’aquesta pràctica esportiva com per organitzar caminades i excursions seguint les fites. Aquestes, de fet, es troben sempre en espais d’interès natural o cultural, de manera que el circuit és una bona manera de conèixer llocs emblemàtics del nostre municipi, fruir de paisatges imponents, etc.

Els plànols per fer el circuit es poden adquirir a un preu mòdic a l'Ajuntament d'Aiguafreda (horaris d'oficina entre setmana), a l'Oficina d'Informació Turística (caps de setmana) i al Servei d'Informacio Juvenil "El Punt" (tardes entre setmana)

Circuit Permanent d’Orientació d'Aiguafreda-nucli urbà.

Creat l’any 2018 a iniciativa de l’Ajuntament d’Aiguafreda, és el segon circuit permanent per a la pràctica de l’orientació esportiva al nostre municipi, que es pot fer amb el primer circuit per tal d'aconseguir un recorregut més llarg, d'una trentena de fites. Els plànols per fer aquest circuit també es poden adquirir a un preu mòdic a l'Ajuntament d'Aiguafreda (horaris d'oficina entre setmana) i a l'Oficina d'Informació Turística (caps de setmana).

Camí de Gran Recorregut GR-2

Aquest sender neix a La Jonquera, a la frontera francesa, des d'on, passant pel Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i el pantà de Sau, continua fins arribar a Seva i Aiguafreda. L’etapa de Seva a Aiguafreda és la número 10 del Camí, té una longitud de 14,768 km i es considera que es pot fer, a peu, en unes 3 hores i mitja.

En el tram del GR-2 que discorre per la Serra de l’Arca, entre Aiguafreda i el Brull, es troba una de les concentracions de dolmens més singular de Catalunya.

Camí de Gran Recorregut GR-5

També conegut com a Sender dels Miradors, per la bellesa de les panoràmiques que s’hi poden veure, el camí neix a Sitges i passa pel Parc Natural del Garraf, les vinyes del Penedès, la Muntanya de Montserrat, el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac, arribant finalment als Cingles de Bertí, pels quals baixa a Aiguafreda, porta del Parc Natural del Montseny. L’etapa de Sant Feliu de Codines (Sant Miquel del Fai) a Aiguafreda és la número 9 del Camí, té una longitud de 20,655 km i es pot fer a peu en poc més de 5 hores i mitja; l’etapa 9, d’Aiguafreda al poble de Montseny, es pot fer en 6:15 hores i té una longitud de 23,445 km.

Aiguafreda és el punt d’unió del GR-2 i del GR-5, circumstància que converteix la població en un punt ideal a l’hora de planificar excursions, parades tècniques, descans, avituallament, etc.

Per saber-ne més:

http://webantiga.feec.cat/senders/cercador-de-senders-de-catalunya

Darrera actualització d’aquest contingut: 20/03/2023 a les 18:18h
Ajuntament d'Aiguafreda

Ajuntament d'Aiguafreda

Pl. Ajuntament, 1. 08591

Tel. 93 844 22 53 | Fax: 93 844 21 85 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

C.I.F.: P-0801400C

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona