Accés directe als continguts

Ajuntament d'Aiguafreda

Data i hora oficials:05:54 | 09/05/2021

Aiguafreda
Portada > Actualitat > Notícies > Ramon Margalef, en homenatge en el pregó de la Festa Major 2019

Ramon Margalef, en homenatge en el pregó de la Festa Major 2019

03/12/2019

L’ecòleg Ramon Margalef (1919-2004) serà objecte d’homenatge per part de la població d’Aiguafreda a través del pregó de Festa Major que farà el seu fill, el biòleg i professor Ramon Margalef. El pregó serà el proper dijous a les 19.00 h a la sala El Talleret (antic local de la Creu Roja, situat al costat de la Plaça de l’1 d’Octubre) i que es reobrirà al públic després de la remodelació que s’hi ha dut a terme.

 

El pare del pregoner està considerat com un dels tres científics de l’Estat espanyol de més prestigi internacional del segle XX, juntament amb Santiago Ramón y Cajal i Severo Ochoa, reconeguts amb el Premi Nobel. Ha estat un dels ecòlegs més productius i citats, i és autor d'obres de referència obligada per entendre el funcionament de la natura, com Ecologia (1974), Limnologia (1983) i Our biosphere (1997). Margalef també és considerat un pioner en la investigació marina altament competitiva i per la seva tasca, llevat del premi Nobel, va rebre els guardons científics més prestigiosos, com la primera edició, el 1980, del premi Huntsman d’Oceanografia, reservat a científics de referència mundial, el premi de l’Institut Oceanogràfic de París, la medalla Naumann-Thienemann de Limnologia, el premi Humboldt i el de la Fundació Catalana per a la Recerca, l’Ecology Institute Prize o el premi de l’American Society of Limnology. A més de rebre diversos doctorats honoris causa, el 1984 va ser nomenat Foreign Member of the National Academy of Science dels EUA. Aquell mateix any, el Ministeri d’Educació i Ciència li va atorgar el premi Ramón y Cajal després de rebre més de 600 cartes de suport de tot el món.

 

L’any 1967, Ramon Margalef va prendre possessió, a la Universitat de Barcelona, de la primera càtedra d'Ecologia de l'Estat espanyol, des de la qual va impulsar la creació de l'antic Departament d'Ecologia de la UB i va exercir un magisteri universitari que ha perdurat al llarg de generacions d'ecòlegs a tot el país. Diverses espècies biològiques han rebut el seu nom científic en honor a Ramon Margalef, com la minúscula alga Picarola margalefii, que ha inspirat l'escultura que reben els guardonats amb el Premi Ramon Margalef, creat per la Generalitat de Catalunya en 2004 per honrar la seva memòria. L’any 1997, de fet, la mateixa Generalitat li va atorgar la Creu de Sant Jordi.

 

El 16 de maig de 2019 ha fet cent anys del naixement d’aquest científic català. Per la seva trajectòria i per la seva relació amb Aiguafreda, la nostra població s’afegeix així, amb el pregó d’enguany, al seguit d’actes organitzats arreu del nostre país amb motiu del seu centenari.

 

Per a més informació:

https://blogs.iec.cat/ichn/2019/04/04/any-margalef/

https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/programa/Ramon-Margalef/video/2813190/

https://publicacions.iec.cat/repository/pdf/00000040/00000037.pdf

Foto 4
Foto 1
Foto 2
Foto 3
Darrera actualització d’aquest contingut: 08/05/2021 a les 18:33h
Ajuntament d'Aiguafreda

Ajuntament d'Aiguafreda

Pl. Ajuntament, 1. 08591

Tel. 93 844 22 53 | Fax: 93 844 21 85 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

C.I.F.: P-0801400C

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona