Accés directe als continguts

Ajuntament d'Aiguafreda

Data i hora oficials:01:40 | 29/02/2024

a
Portada > Turisme > Turisme de natura > Itineraris a peu i amb BTT > Itinerari del Pla de la Calma

Itinerari del Pla de la Calma

L'Avencó (Les alzines)
L'Avencó (les azines)
El Fondrats (runes)
El Fondrats (runes)
El Bellit
El Bellt
L'Agustí
L'Agustí
El Bellver
El Bellver
Puig Agut (runes)
Puig Agut (runes)

0h. 00min.- PUNT D'INFORMACIÓ.

Sortim pel carrer que puja a la dreta de la caseta d'informació i anem vorejant la riera d'Avencó pel carrer d'Avencó fins a trobar el segon pont que creua la riera.

0h. 15min.- LES ALZINES D'AVENCÓ. alt.405 m.

Agafem la pista que porta a la masia del Bellit. Caminem entre la casa del Molí d'Avencó i un antic pou de glaç. Un xic més endavant passem davant el càmping d'Avencó.

0h. 20min.- FONTS DE LA MINA.

Podem omplir la cantimplora a la font, perquè no trobarem aigua fins força amunt. Uns 200 m. més endavant deixarem a mà dreta la pista que mena fins a una pedrera.

0h. 35min.- CAMÍ A FONDRATS.

Després d'un doble revolt ens enfilarem per una antiga pista de desembosc que puja per l'esquerra de la pista principal (punts grocs de pintura).

uns 100 m. més amunt hem de deixar aquesta pista per seguir les marques grogues que segueixen un corriol que s'enfila a la nostra dreta fins a la carena. Aquí caminem pel bosc de pi i alzina. Podem observar també bruc., estepa negra i ginebró.

1h. 00min.- COLLET DE LA NIT. alt. 494 m.

Vigilant de no perdre les marques grogues poc visibles en aquest indret arribarem al collet seguint per dalt de la cresta del serrat de Fondrats.

Més amunt i deixant el serrat trobarem una pista que seguirem fins el proper revolt on ens enfilarem pel camí de la dreta. Seguim sempre les marques grogues fins creuar de nou la pista, però sense deixar el camí que portem.

1h. 55min.- COLL DE SAIOL. alt. 950 m.

Arribem a un replà d'alzines i herbei. Aquí deixem a l'esquerra la branca d'una antiga pista i continuem amunt fins a trobar les primeres feixes abandonades dels Fondrats. En aquest punt el camí es perd però remuntant les feixes arribarem al mas.

 

2h. 05min.- FONDRATS. alt. 1020 m.

Masia abandonada del s. XVIIè. Un cop a la casa ens situem darrera i prenem el camí-pista que s'inicia a l'era i voreja una bassa. Un xic més amunt i saltant una tanca deixem la pista que cap a l'esquerra ens duria a can Figuera, i pugem per la dreta fins a trobar el Bellit.

2h 15min.- EL BELLIT. alt. 1.060 m.

Important casa pairal molt antiga i encara habitada. Sota la casa podem admirar una monumental i bella alzina. Continuem de nou el nostre camí agafant la pista que, des de sota la casa i prop d'una bassa, porta la Pla de la Calma. Després d'uns 100 m. deixarem la pista per agafar el camí  de la Bruguera a la nostra dreta (aquí hem d'anar en compte perquè l'inici d'aquest camí és poc visible a causa del recent arranjament de la pista). Ara caminem entre boix i alzina fins al Pla del Parany on enllaçarem amb el GR. 5(actualment segueix la pista que ve del Pla de la Calma).

3h 00min..- L'AGUSTÍ.

Masia recentment reformada per la Diputació de Barcelona que acull una exposició de moble català. Més endavant, i seguint el GR arribem al Bellver.

3h 05 min.- EL BELLVER.

Antiga masia actualment  de la Diputació de Barcelona, on s'hi poder refer les forces, ja que és convertida en restaurant. Des de la casa podem veure a l'oest el collet de Sant Martí i el Tagamanent molt a prop.

3h. 25 min.- COLLET DE SANT MARTÍ. alt. 967 m.

En un tres i no res arribem al collet d'on surt el camí que en pocs minuts ens duu al cim del Tagamanent, impressionant mirador del Vallès Oriental i la vall del Congost.

De nou al coll agafem novament les marques del GR.5, entre boscos de pi, bruc i alzina, direcció cap a Aiguafreda.

4h. 05 min.- PUIG AGUT. alt. 670 m.

Notable masia en ruïnes, entre pradells al llom de la muntanya. Uns 50 m. més avall ens desviem a la dreta i pel serrat de Planelles anirem a sortir a una pista blanca que ens deixarà al camí d'Avencó.

 

5h. 05 min.- LES ALZINES D'AVENCÓ.

Un cop al camí principal, per la dreta arribarem de nou al Molí d'Avencó.

5h. 20 min.- PUNT D'INFORMACIÓ.

Des del Molí d'Avencó traspassem el pont que creua la riera d'Avencó i  a la dreta pel carrer del mateix nom arribem al punt de sortida.

 

 

Darrera actualització d’aquest contingut: 09/01/2015 a les 19:53h
Ajuntament d'Aiguafreda

Ajuntament d'Aiguafreda

Pl. Ajuntament, 1. 08591

Tel. 93 844 22 53 | Fax: 93 844 21 85 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

C.I.F.: P-0801400C

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona