Accés directe als continguts

Ajuntament d'Aiguafreda

Data i hora oficials:20:57 | 21/04/2018

a
Portada > Actualitat > Notícies > Aiguafreda, municipi pioner en el control de plagues amb recursos biològics

Aiguafreda, municipi pioner en el control de plagues amb recursos biològics

09/06/2017

 

Aiguafreda és un dels municipis pioners en tasques de fumigació biològica sense utilitzar productes agressius amb el medi o les persones. És coneguda la sensibilitat de determinades persones als productes que s’usen per ensulfatar, productes factibles de provocar reaccions que poden arribar a ser greus per a la salut. El nostre municipi forma part del Montseny com a Reserva de la Biosfera, fet que comporta l’adopció progressiva de mesures que no siguin nocives amb el medi ambient.

 

A començaments de primavera es va fer un tractament preventiu als arbres del municipi amb fumigació no agressiva (vegeu la notícia aquí). Tanmateix, la combinació de pluja i de temperatures elevades d’aquests mesos ha propiciat la proliferació de certs insectes, entre els quals el pugó, que ha atacat bona part dels arbres del municipi, requerint-se l’aplicació d’un tractament suplementari.

Aquest nou procediment consisteix en alliberar petits insectes que es mengen el pugó i l’eliminen de manera natural. Concretament, es posa a cada arbre una petita capsa on hi ha exemplars dels insectes utilitzats. Aquests insectes surten progressivament de la capsa i s’escampen per l’arbre devorant el pugó. Un cop acomplerta la seva funció, es dispersen. Els dos insectes utilitzats són un paràsit (Aphidius colemani), que es dispersa des d’un blíster que conté 100 individus. Es tracta d’una petita abella que pica i parasita el pugó, desenvolupant-se en el seu interior fins que en surt l’adult, deixant la carcassa buida del que havia estat el pugó. L’altre organisme és un insecte depredador (Phidoletes aphydimiza) contingut dins de blísters de 250 individus. És un dípter que té com a funció depredar. El cicle s’inicia quan els adults dipositen els ous a llocs amb pugó i les larves que en surten se’l mengen. El paràsit comença a actuar més de pressa i la seva funció és parar l’evolució del pugó. Posteriorment, l’actuació del dípter (depredador) acaba controlant la resta d’individus.

Tècnics de TAC Osona han estat implantant aquests blísters durant la primera setmana de juny als següents indrets del nucli:

 

-Carretera de Ribes (un blíster per arbre)

-Camp d’esports i escoles (dos blísters per arbre)

-Plaça Major (un blíster per arbre)

-Plaça de la Rectoria (un blíster per arbre)

 

Cal evitar tocar o moure les capsetes que es poden veure adossades a cada arbre. El seguiment que duen a terme els tècnics permetrà conèixer l’evolució de la plaga del pugó en els propers mesos.

Foto 1
Foto 2
Foto 3
Darrera actualització d’aquest contingut: 20/04/2018 a les 14:34h
Ajuntament d'Aiguafreda

Ajuntament d'Aiguafreda

Pl. Ajuntament, 1. 08591

Tel. 93 844 22 53 | Fax: 93 844 21 85 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

C.I.F.: P-0801400C

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona