Accés directe als continguts

Ajuntament d'Aiguafreda

Data i hora oficials:06:42 | 24/04/2024

Aiguafreda
Portada > Actualitat > Notícies > El submarí ICTINEU 3 assoleix una fita històrica descobrint tres nous jaciments arqueològics

El submarí ICTINEU 3 assoleix una fita històrica descobrint tres nous jaciments arqueològics

01/12/2016

Un dels submarins científics més avançats del món, de construcció catalana i al capdavant del qual hi ha l’aiguafredenca Carme Parareda ha estat fent immersions en col·laboració amb el Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) al Baix Empordà. En total s'han fet 22 immersions a profunditats d'entre 22 i 65 metres. Vint persones, pràcticament tots científics o professionals relacionats amb la gestió de la mar, han pogut fer immersions i participar a la campanya d'exploració.

 

Tres nous jaciments descoberts

 

Un dels objectius d'aquesta llarga campanya era explorar els fons marins del Baix Empordà a la recerca de nous jaciments arqueològics. És en aquestes zones on l'ICTINEU 3 ha ajudat a localitzar tres nous jaciments arqueològics de l'època romana, tots d'un alt valor arqueològic. El més destacat, probablement de la primera meitat del segle I aC, d’època romana imperial i del que se’n tenien notícies però en el que mai s’hi havien realitzat treballs arqueològics és un vaixell mercant d'uns quinze metres carregat amb entre 1.000 i 2.000 àmfores de salsa de peix “Garum” i que es considera el vaixell d'aquest tipus més ben conservat de Catalunya.


Rècord mundial

 

En un altre ordre, es va aprofitar l'ocasió per a fer un rècord mundial. Per primera vegada a la història un petit submarí científic, propulsat elèctricament i sense suport extern, ha pogut recórrer per sota l'aigua una distància de 12 km, la que separa el port de Sant Feliu de Guíxols del de Palamós.

 

Aquesta fita històrica ha estat possible gràcies a que l'ICTINEU 3 és un des submarins més avançats, molt eficient energèticament, mercès a les seves formes hidrodinàmiques, un pes i volum reduïts, i el millor sistema de bateries de liti del món que li donen entre 2 i 4 vegades més d'energia que als altres submarins, fet que li permet de recórrer deu vegades més de distància. Tot i fer la travessa amb els quatre motors a màxima potència i els llums encesos durant tot el trajecte, l'ICTINEU 3 va utilitzar tan sols el 45% de les bateries. L'equip del submarí està treballant en un nou repte per fer una travessa de 40 km per sota l'aigua en un lloc i data que els promotors mantenen en secret.

 

Aquestes Festes regaleu ICTINEU i poseu-vos el gorro de Cousteau!

Campanyes com aquesta i la recerca científica que fa l'ICTINEU 3 es financen en la seva major part amb aportacions voluntàries. Podeu posar-hi el vostre gra de sorra a través del següent enllaç: http://www.ictineu.net/patrocini/donacions/


Enllaços:

 

Vídeo ICTINEU 3 Villefranche sur mer, abril 2015: https://www.youtube.com/watch?v=c7QspxC0EGM

Vídeo ICTINEU 3 Campanya CASC, octubre 2015: https://www.youtube.com/watch?v=fmadBhF12M8

Ictineu 1
Ictineu 2
Darrera actualització d’aquest contingut: 23/04/2024 a les 13:01h
Ajuntament d'Aiguafreda

Ajuntament d'Aiguafreda

Pl. Ajuntament, 1. 08591

Tel. 93 844 22 53 | Fax: 93 844 21 85 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

C.I.F.: P-0801400C

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona